Where did the ancient Mayans live?

Copan Maya Foundation
November 24, 2020 – 04:43 pm
A National Institute of
5) QUESTION: Did the losers get killed after the ball game?
ANSWER: The ancient American ball game was played for over 1600 years in Mexico, Guatemala, Belize, Honduras, El Salvador, and it is still played in parts of Mexico. Like futbol (soccer), the ballgame’s rules have changed over time, and we do not know all of the changes. At some sites and during certain eras, there is evidence that some losers were sacrificed, but in most cases these games did not result in sacrifice.

6) QUESTION: Did the Maya live inside the pyramids?
ANSWER: No, the Maya did not live inside the pyramids; these are solid structures. Pyramids are typically made for supporting temples that were the symbolic houses of supernatural beings, such as specific gods and ancestors. The Maya did live, work, study and worship their gods in the buildings that were built on top of the pyramids.

7) QUESTION: Are the pyramids tombs, like in Egypt?
ANSWER: No, most pyramids are not technically tombs. The structures that look like pyramids were originally stepped terraces built to support a building on top. There are several different types of temples and the Maya used one type of pyramid temple for tombs. These special tomb-temples were funerary shrines dedicated to the memory of an ancestral king or other important official.

8) QUESTION: Where did the Maya come from?
ANSWER: The Maya creation stories tell of the Maya being created from cornmeal by a creator god. Some say that the Maya people walked fully formed out of a cave from underneath a big mountain after gods wanted someone to worship them. There is modern scientific evidence that the Maya (and perhaps all American Indians) are the descendants of people who migrated to the Americas from Asia as early as 26, 000 years ago.

9) QUESTION: Why is it called Copan? And what does that name mean? What did the Maya call it?
ANSWER: It is called Copan because Nahuatl speakers who moved into this area in the 1400s called it Copantl, which means “little bridge.” We do not know what the ancient Maya called their city.

10) QUESTION: Did the Maya really eat dogs?
ANSWER: Yes. The Maya and other Native Americans raised dogs for hunting, guardians, and pets, much the way we do. There were special breeds that were used for food – usually for special rituals – not everyday meals. Maya dogs raised for food were hairless and did not bark. These were not their pets.

11) QUESTION: Did the Maya crawl around in the tunnels inside the pyramids?
ANSWER: No, the tunnels inside the pyramids were dug by modern archaeologists so they can learn about the history of the buildings by studying the layers of buildings that are found below the outermost layer. You can now enter one of these tunnels and see the temple called Rosalila.

12) QUESTION: Did the trees grow out of the buildings while the Maya were here, too?
ANSWER: No. The Maya did have fruit orchards and they planted trees around the city, but the trees you see today coming out from the walls and temples have grown since the ancient Maya abandoned the site in the 800s.

13) QUESTION: When did the ancient Maya live at the site of Copan?
ANSWER: The Classic period of Maya architecture and art at Copan was from about 400 to about 820 AD. Maya people inhabited the Copan valley many centuries before the Classic period, and they still live in this lovely valley.

Source: www.copanmaya.org
Applicable Pun Great Architecture - Mayan Temple Mesoamerican Pyramid - 5" Black Vinyl Decal Sticker Car Macbook Laptop
PC Accessory (Applicable Pun)
  • 6 year Outdoor Durability rated vinyl
  • High gloss Surface
  • Multi-surface application material
  • Can be applied to car windows!
Ambesonne Mesoamerican Decor Collection, Ancient Mayan Pyramid Kukulcan Temple At Chichen Itza Yucatan Landmark, Bedroom Living Room Dorm Wall Hanging Tapestry, Blue Green Charcoal
Home (Ambesonne)
  • SIZE: 60 W x 80 L
  • Wall tapestries are made of 100% lightweight polyester with hand-sewn finished edges
  • Featuring vivid colors and crisp lines, these highly unique and versatile tapestries are durable enough for both indoor and outdoor use.
  • Machine washable - Cold - Delicate cycle - Hang dry only
  • Made from a high quality silky satin ployester blend - Provides an elegant look and silky soft to the touch!
Aedes-Ars Kukulcan Temple Model Kit
Toy (Aedes-Ars)
  • Kukulcan Temple Reproduction Kit
  • Made from real ceramic pieces which stimulate stone.
  • Includes all the necessary materials to build a high quality model.
  • Approximate number of pieces: 4500. Assembled Size: 17.3 X 17.3 X 7.5 . Scale: 1/175
  • Located in Chichen Itzá - Mexico. Built in the X-XII century.
Museum Store Company Maya Tablet of the Foliated Tree of Life Relief
Furniture (Museum Store Company)
  • Depiction of the Mayan Tree of Life as represented by a maize plant rising from water
  • Material: Bonded Stone
  • Measures 18 inches wide and 11.5 inches tall
  • Weighs about 9 lbs
  • Intricately detailed, suitable for indoor use
Ambesonne Mesoamerican Decor Collection, Ancient Mayan Pyramid Kukulcan Temple At Chichen Itza Yucatan Landmark, Polyester Fabric Bathroom Shower Curtain Set with Hooks, Blue Green Charcoal
Home (Ambesonne)
  • 100% Polyester Fabric No Liner Needed 69 Wx70 L
  • Waterproof / Mold, Mildew and Soap Resistant NON PEVA
  • Bold Graphic Printed With No Dyes
  • Includes Plastic Hooks
  • Machine Washable
Popular Q&A
avatar
What was the ancient Mayans challenges?

drought or no rain for long time

avatar
What was an ancient Mayan codex.

A codex is an old manuscript, in the form of a book, which replaced the scroll between the years 0-300 AD. They were written in Maya hieroglyphic script on Mesoamerican bark cloth.

Related Posts